Ana Sayfa

Kara Delik Görüntüsü ilk kez paylaşıldı

Kara Delik Görüntüsü ilk kez paylaşıldı

Kara Delik Görüntüsü ilk kez paylaşıldı


Gökbilimciler, uzak bir galakside bulunan bir kara deliğin ilk görüntüsünü aldılar. 40 milyon km çapında olan kara delik - Dünya'nın üç milyon katı - bilim adamları tarafından "canavar" olarak nitelendiriliyor. Detayları Astrofizik Dergisinde yayınlanan Kara delik 500 milyon trilyon km uzaklıkta ve dünya genelinde sekiz teleskop ağı olan Event Horizon Telescope (EHT) tarafından fotoğraflandı.

Projeyi yürüten Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden Prof Heino Falcke, BBC News'e kara deliğin M87 adlı bir galakside bulunduğunu ve “Gördüklerimiz tüm Güneş Sistemimizin boyutundan daha büyük” dedi.

“Güneş'in 6,5 milyar katı bir kütleye sahip. Ve var olduğunu düşündüğümüz en güçlü kara deliklerden biri. Evren'deki kara deliklerin şampiyonu olan mutlak bir canavar.”

Görüntü, mükemmel bir şekilde dairesel bir karanlık deliği çevreleyen, Prof Falcke'nin tanımlandığı gibi, yoğun bir şekilde parlak bir “ateş çemberi” ile çevrelenmiştir. Parlak hale, deliğe düşen aşırı ısınmış gazdan kaynaklanır. Işık, bir araya gelen galaksideki milyarlarca yıldızdan daha parlaktır - bu yüzden Dünya'dan bu kadar uzakta görülebilmektedir.

Merkezdeki karanlık dairenin kenarı, gazın kara deliğe girdiği noktadır ve bu o kadar büyük bir çekim kuvveti olan bir cisimdir ki, ışık bile kaçamaz.

Kara delik nedir?


Kara delik, hiçbir şeyin, hatta ışığın bile kaçamayacağı bir alandır.
İsmi delik olmasına rağmen, boş değillerdir. Bunun yerine, yoğun bir çekim gücü içeren, yoğun bir şekilde küçük bir bölgeye yoğun biçimde paketlenmiş büyük miktarda maddeden oluşur.
Olay ufku adı verilen kara deliğin ötesinde bir boşluk bölgesi vardır. Bu, karadeliğin yerçekimsel etkilerinden kaçmanın mümkün olmadığı "geri dönüşü olmayan nokta" olarak tanımlanmaktadır.

Prof Falcke, 1993'te doktora öğrencisi iken proje fikrine sahipti. O zaman hiç kimse bunun mümkün olduğunu düşünmemişti. Ancak, dünya üzerindeki teleskoplar tarafından tespit edilemiyecek kadar güçlü olan kara deliğin yakınında ve çevresinde belirli bir tür radyo yayını üretilebileceğini fark eden ilk kişi oydu.

Davasını 20 yıl savunduktan sonra Prof Falcke, projeyi finanse etmek için Avrupa Araştırma Konseyi'ni ikna etti. Ulusal Bilim Vakfı ve Doğu Asya'daki kurumlar daha sonra projeyi 40 milyon sterlinin üzerinde bir değere sabitleyerek projeye katıldılar.


Kara Delik Görüntüsü ilk kez paylaşıldı Kara Delik Görüntüsü ilk kez paylaşıldı Reviewed by editör on Nisan 11, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok